Metselen is een leuk en dankbaar project dat elke ruimte karakter kan geven. Maar het is niet voor de zwakkeren onder ons. Er komen heel wat stappen kijken bij het metselen, zoals het voorbereiden van de materialen, het afmeten van de mortelmix, het leggen van de bakstenen en ze vervolgens laten drogen voordat je ze metselt. Het is een proces dat geduld en vaardigheid vereist, dus zorg ervoor dat je beide hebt voordat je aan dit project begint! Als je klaar bent voor deze uitdaging, volg dan onze stap-voor-stap handleiding hieronder.  Koop hier ook alvast jouw metselstenen online! Zo ben jij helemaal klaar voor jouw metsel project?

Stap 1: Bereid het gebied voor

Voordat je kunt beginnen met metselen, is het belangrijk om het gebied voor te bereiden. Dit omvat het verwijderen van puin, stenen of hout dat jouw pad blokkeert. Zorg ervoor dat je alle spijkers of schroeven uit de muur verwijdert die jouw baksteen kunnen beschadigen en erin vast komen te zitten.

Als je alles hebt verwijderd wat jouw voortgang in dit proces zou belemmeren en je tevreden bent met hoe schoon het eruit ziet, test dan of er draden lopen achter de plek waar je van plan bent elke steen te plaatsen. Als er een draad loopt waarlangs je een baksteen wilt plaatsen (en afhankelijk van de grootte ervan), zorg er dan voor dat deze draad onbedekt genoeg is, zodat er bij een juiste plaatsing geen kans bestaat dat de draad beschadigd raakt of dat er ongewenste gaten ontstaan waar water in kan stromen na regenval of andere neerslag tijdens de bouwwerkzaamheden.

Stap 2: Lijn het touw uit

Als je de gaten in je eerste rij stenen hebt gemaakt, is het tijd om het touw uit te lijnen. Plaats een uiteinde van het touw in een hoek van de muur en gebruik dit als leidraad voor de volgende rijen. Als je bijvoorbeeld de tweede rij in een hoek van 45 graden wilt plaatsen, plaats je de eerste steen van die sectie boven op de plaats waar je het eerste gat hebt geboord en leg je vier lijnen touw neer met die steen als middelpunt. Ga dan verder met het boren van gaten in elke hoek – het zal veel gemakkelijker gaan nu er een uitlijningspunt is!

Voor alle volgende rijen na deze (terwijl je alles nog steeds waterpas houdt), volg je dezelfde stappen: voeg twee extra touwtjes per kant toe in een hoek van 45 graden totdat alle kanten ook verticaal verbonden zijn.

Stap 3: Bereken het mortelmengsel

De volgende stap is uit te vinden hoeveel mortel je nodig heeft. De beste manier om dit te doen is op basis van gewicht, wat ingewikkeld klinkt maar niet zo moeilijk is als je er eenmaal aan gewend bent. De verhouding tussen cement en zand (per volume) zal 1:3 (cement : water) zijn.

Stap 4: Leg jouw bakstenen

Plaats de bakstenen op de mortel in jouw baksteen-legpatroon, gevolgd door een laag mortel om ze op hun plaats te houden.

Als je een bakstenen muur met een binnenhoek wilt maken, gebruik je dezelfde methode als hierboven, maar in plaats van bakstenen op elkaar te leggen en ze over elkaar te laten verspringen, begin je aan de ene kant van jouw hoek en leg je de bakstenen afwisselend verticaal en horizontaal tot je de andere kant bereikt.

Stap 5: Begin met het leggen van de bakstenen

Leg de stenen. Plaats een baksteen waterpas op de grond, leg dan elke baksteen direct op de baksteen om ervoor te zorgen dat ze allemaal op dezelfde hoogte liggen.

Breng mortel aan op de voegen tussen de bakstenen, met een of meer troffels, afhankelijk van hoe groot de muur is en hoeveel mensen er aan werken. Troffels zijn er in verschillende maten en breedtes; gebruik er een waar je je prettig bij voelt! Zorg voor een gelijkmatige verdeling over elke voeg voordat je verder gaat met het leggen van bakstenen.

Gebruik een stenen hamer om elke steen op zijn plaats te tikken (dit kan wat kracht kosten!). Als je dunne bakstenen gebruikt zou dit vrij gemakkelijk moeten gaan; als je dikkere gebruikt kun je hulp gebruiken van iemand anders die jouw kant vasthoudt terwijl je de jouwe eerst op hun plaats tikt — anders is er na het leggen niet veel ruimte meer om ze te verplaatsen zonder ze weer uit elkaar te halen!

Stap 6: Mortel jouw bakstenen

Nu je de bakstenen en de mortel hebt gelegd, moet je ervoor zorgen dat ze goed worden vastgezet. Vul hiertoe met een troffel of spatel alle openingen met mortel op. Gebruik vervolgens het lemmet van jouw mes om de richels weg te werken die door de troffel zijn achtergelaten; deze richels kunnen water in je muur binnendringen als ze zichtbaar blijven. Als je aan een stenen muur werkt, kijk dan of er stenen loszitten – ook deze kunnen vocht doorlaten en problemen veroorzaken.

Stap 7: Overtollige mortel verwijderen en laten drogen

Verwijder overtollige mortel. Gebruik een troffel om zoveel mogelijk overtollige mortel van jouw muur te verwijderen.

Laat de mortel drogen. Als er water op het oppervlak van je baksteen ligt, kan dit bij te snel drogen scheuren of afschilferen veroorzaken. Daarom wachten veel vakmensen ten minste 24 uur voordat ze overgaan tot de volgende stap in het metselen: het aanbrengen van een verflaag of kit op het metselwerk.

Verwijder overtollige mortel met een vochtige spons of doek indien nodig door de overgebleven resten met zachte druk weg te vegen en eventueel achtergebleven stof met schoon water weg te spoelen als je klaar bent met opruimen!